maanantai 18. helmikuuta 2013

Voittajaluokan liikkeiden tilanne


Listaus ja tilannepohdinta voittajan liikkeistä. Liikekuvaukset ja pisteet kopioitu Pipa Pärssisen sivuilta: http://www.pipap.net/koulutus/toko.htm.

Paikallaan makaaminen - 40 pistettä
3-6 koiran ryhmässä suoritettava liike, jossa koirat jätetään makaamaan paikoilleen n. 3m välein 4 minuutin ajaksi. Ohjaajat poistuvat koirien luota näkösuojaan. Ajan tultua täyteen ohjaajat palaavat koirien viereen ja käskevät koirat perusasentoon.
 Meillä muuten ok, mutta perusjuttuongelma. Treenilistalla siis sitä kautta.

Seuraaminen taluttimetta - 40 pistettä
Koira on ohjaajan vasemmalla puolella n. kämmenleveyden päässä ohjaajasta tämän liikkuessa eri suuntiin normaalissa ja hitaassa käynnissä sekä juoksussa. Seuraamiseen sisältyy myös käännöksiä ja täyskäännöksiä. Lisäksi ohjaaja tekee askelia ja käännöksiä paikallaan. Ohjaajan pysähtyessä koira pysähtyy istumaan ohjaajan viereen perusasentoon ilman erillistä istumiskäskyä.
Käännökset perusjuttulistalla, askeleet ja käännökset paikallaan voisi lisätä treenisuunnitelmaan. Ei olla juurikaan niitä tehty mutta en usko että ovat ongelmallisia.

Istuminen seuraamisen yhteydessä - 30 pistettä
Koira seuraa ohjaajan vierellä n. 10m, jonka jälkeen ohjaaja pysähtymättä käskee koiran kävelystä istumaan. Ohjaaja menee koirasta n. 10m päähän. Sitten hän palaa n. 3m koiran taakse, sieltä koiran viereen ja käskee koiran perusasentoon.
Tätä ei kyllä ole harjoiteltu tokopuolella vielä ollenkaan. En taida kuitenkaan lisätä vielä treenisuunnitelmaan, vaan nautiskelen niistä varmoista alokasjäävistä. Lykätään siis suosiolla myöhemmäksi.

Luoksetulo - 40 pistettä
Koira jätetään maahan ja ohjaaja poistuu n. 30 m päähän, pysähtyy ja kääntyy kohti koiraa. Ohjaaja kutsuu koiraa luokseen ja pysäyttää koiran seisomaan sen tultua n. kolmasosan matkasta. Sitten ohjaaja kutsuu koiraa seisomasta luokseen ja pysäyttää koiran maahan sen edettyä kolmasosan matkasta. Tämän jälkeen ohjaaja kutsuu koiran luokseen joko eteen istumaan ja siitä sivulle tai suoraan sivulle. Ohjaaja saa käyttää pysäytyksiin joko suullisia käskyjä tai käsimerkkejä.
Isosti ongelmainen tällä hetkellä, mutta treenilistalla avoimen luokan liikkeiden kautta. Aloitetaan sillä hyvällä seisomaan pysähtymisellä ja palataan maahan menoon vasta myöhemmin.

Lähettäminen määrätylle paikalle ja luoksetulo seuraamaan - 40 pistettä
Koira lähetään n. 25m päässä olevaan 3m x 3m kokoiseen kulmistaan merkittyyn ruutuun. Siellä koiran pitää mennä ohjaajan käskystä maahan. Kun koira on mennyt maahan, ohjaaja kävelee kolmion muotoisen radan ruudun kautta kohti lähetyspaikkaa. Matkan varrella hän kutsuu koiran vierelleen seuraamaan. Liike päättyy sen aloituspisteeseen. Ohjaaja saa käyttää sekä suullisia käskyjä että käsimerkkejä ohjatessaan koiraa ruutuun.
Tässä on kunnossa ruudun hakeminen, mutta hukassa paikka ja kaikki loppuosa. Haluaisin opettaa varman ruudun merkkauksen myöskin. Mukavaa erilaista harjoiteltavaa, joten palastellaan mukaan treenisuunnitelmaan.

Noutaminen esteen yli hypäten - 20 pistettä
Ohjaaja heittää puisen noutoesineen n. 3m päästä esteestä sen yli. Koiran pitää hypätä este, noutaa esine ja hypätä takaisintullessaan esteen yli. Esineen luovutus tapahtuu joko ohjaajan edessä, josta koira siirtyy sivulle tai ohjaajan sivulla.
Periaatteessa ihan ok, viilaamista loppuasennon kanssa - loppuasento siis treenilistalla jo avoimenkin liikkeenä, hyppynoutoa ei tarvinne erikseen tässä vaiheessa opetella.

Metalliesineen noutaminen - 20 pistettä
Ohjaaja heittää metallisen noutoesineen n. 10m päähän. Ohjaaja käskee koiran noutamaan esineen. Esineen luovutus tapahtuu joko ohjaajan edessä, josta koira siirtyy sivulle tai ohjaajan sivulla.
Ei olla tehty paljoakaan. Pitää huonommin metallia kuin puukapulaa, nostaa varovaisesti. Pitää lisätä harjoitteluun ja motivoida paremmin metallikapulaan.

Tunnistusnouto - 40 pistettä
Ohjaaja on saanut itselleen puisen pienen noutoesineen. Liikkeenohjaaja vie sen ja viisi samanlaista puista esinettä n. 10m päähän ohjaajasta ja koirasta. Koiran pitää etsiä ohjaajan esine muiden esineiden joukosta ja tuoda se ohjaajalle. Esineen luovutus tapahtuu joko ohjaajan edessä, josta koira siirtyy sivulle tai ohjaajan sivulla.
On aloiteltu harjoittelu ja saatu jonkinlainen läpimurtokin ts. koira osaa haistella ja etsiä joko minun tai nakin hajuisen kapulan. Paljon viilaamista, harjoiteltava aika paljon.

Kauko-ohjaus - 40 pistettä
Ohjaaja käskee koiran maahan ja siirtyy koirasta n. 10m päähän. Sieltä hän käskee koiraa vuorotellen istumaan, seisomaan ja maahan. Ohjaaja saa käyttää sekä suullisia käskyjä että käsimerkkejä yhtä aikaa käskyjä antaessaan. Koiran tehtyä asentojenvaihdot ohjaaja palaa koiran luo ja käskee sen perusasentoon.
Osaa vaihdot, mutta liike sisältää mahdollisuuden tolkuttomaan määrään pilkunviilausta. Todennäköisesti ei ihan hirveän huonoja pisteitä saisi nyt kylmiltäänkin, mutta tekniikka kannattaisi harjoitella paljon varsinkin seisomisvaihdoissa. Ehkä tehdään tätä enemmän satunnaisena kotijumppana kuin varsinaisina halliharjoituksina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti